Vragen? Bel ons dan  phone

Verhoeven

Tuinhout & Steengoed

menu

Hout/Beton schutting plaatsen

Geplaatst op: 29-05-2013
Een schutting is een mooie en zeer solide oplossing voor het afschermen van uw terrein. Met de betonnenpalen en platen krijgt u een sterke omheining voor uw tuin en de houtenpanelen werken het mooi af. Het plaatsen van zo’n schutting is wel even aanpoten. Wilt u het er toch een keer opwagen? Lees hieronder dan hoe wij dat doen. Succes!

Hoe plaatst u een houten beton schutting?

Benodigd gereedschap

-   schop
-   steekschop
-   stomp
-   waterpas (het liefst 1 van 180cm
-   hamer
-   schroefmachine
-   betonboor
-   houtzaag
-   betonzaag
-   handschoenen
-   rolmaat
-   touwtje
-   * optioneel: grondboor, laser
 

Het zware werk:

     1.   U begint met het spannen van een lijntje zodat u de schutting in recht kunt plaatsen. Plaats het lijntje 5,5 centimeter van waar u het hart van de schutting wilt hebben. 5 Centimeter is voor de paal en de halve centimeter is om u te dwingen iets van het lijntje af te werken. Zou u iedere paal tegen de lijn aan plaatsen, dan zult u snel zien dat u geen kaarsrechte schutting krijgt.
 
     2.   Vervolgens begint u met het graven van gaten. De gaten dienen hart-tot-hart 190 cm van elkaar verwijderd te zijn. De gleuf die u tussen de gaten graaft dient circa 20cm te zijn. Deze is voor de betonplaat.
 
     3.   Plaats nu de eerste paal in de grond. Let hierbij op dat u meteen de juiste hoogte aanneemt. De betonplaat dient tussen de 5 en 20 centimer in de grond te komen. Dit in verband met de stabiliteit en duurzaamheid van de schutting.
 
     4.   Gebruik de waterpas om de paal goed recht te plaatsen.
 
     5.   Zodra u er zeker van bent dat de paal op de juiste hoogte en recht staat, kunt u het gat vullen met zand. Zorg dat u tijdens het vullen van het gat, het zand continu goed aan stampt zodat de paal direct stevig in de grond staat. Eventueel kunt u ervoor kiezen om het gat (gedeeltelijk) te vullen met cement.
 
     6.   Leg nu de waterpas tegen de paal aan, in de gleuf. Aan het eind van de waterpas moet het gat liggen met minimaal 12 cm ruimte daarachter. Op deze manier kunt u snel zien of het gegraven gat daadwerkelijk op de juiste afstand ligt.
 
     7.   Plaats nu de volgende paal in het gat. U legt de waterpas op de palen om te zien of u de juiste hoogte heeft van de nieuwe paal. Wanneer u hier zeker van bent, kunt u de betonplaat tussen de palen plaatsen.
 
     8.   Bent u er zeker van dat de paal nu staat zoals hij hoort te staan? Dan kunt u het zand erin doen. Herhaal dit totdat alle palen in de grond staan.
 
     9.   Indien uw schutting tegen een muur eindigt of begint, dient hier een u-profiel tegen de muur gemonteerd te worden waar de betonplaat invalt. Slijp vervolgens 2 cm van de betonplaat af (dit gedeelte zou anders in de paal vallen).
 

Zooo, dat zit erop. Nu kan het “lichte” werk beginnen. Maar onderschat dit niet, ook de schermen kunnen zwaar zijn. Hier leggen we even stapsgewijs uit hoe dit gedeelte in zijn werk gaat.
 

     1.   De patentbouten en patentmoeren mogen nu vastgedraaid worden met daaraan het L-beslag. Indien u voor een rechte schutting heeft gekozen, dient de onderste bout op ongeveer 20 centimeter van de plaat geplaatst te worden en de bovenste bout op 175 cm. Bij een toog schutting is dit 5 centimeter voor de onderste en 160 cm voor de bovenste. Tegen de muur bevestigd u met een plug en een schroef (6x45) de beugel.
 
     2.   Hang nu de schermen tussen de palen. Schroef deze boven en onder aan weerszijde met 4 schroeven vast.
 
     3.   In de meeste gevallen zal het laatste scherm op maat gemaakt moeten worden.
 
     4.   Zodra alle schermen geplaatst zijn, kunnen de optionele afdekkappen op de schermen geplaatst worden.

Bekijk deze instructievideo om te zien hoe het moet.
« Terug