Vragen? Bel ons dan  phone

Verhoeven

Tuinhout & Steengoed

menu

Betekenis iconen

Bestrating Aftrilbaar

De bestrating is geschikt om af te trillen.

Niet ieder type (sier)bestrating is geschikt om af te trillen. Alle producten waarbij dit icoon staat vermeld, kunt u veilig aftrillen met een rubberen mat onder uw tril machine. Let wel op, gebruik voor het aftrillen geen machine met een hogere slagkracht dan 16 kN.
Bestrating Aftrilbaar

Alg en mos werend.

Bestrating is beter bestand tegen mos en alg wanneer het minder poreus is. Doorgaans is beton heel poreus. Door een speciale toplaag te ontwikkelen en het beton voor te behandelen, wordt het minder poreus en kan er minder vocht in trekken. Keramiek en andere gebakken bestrating is van zichzelf al heel hard, waardoor deze producten altijd al een hogere alg en mos werende werking hebben. Bij natuursteen is het heel afhankelijk van het type natuursteen.
Dakterras

Geschikt voor dakterras

Dit icoon geeft aan dat het product geschikt is om te verwerken op beloopbare vlakke daken, galerijen en balkons, uitgaande van een toereikende constructie. Het icoon wordt bij zogenaamde lichtgewicht tegels weergeven en bij vlonderdelen. De lichtgewichttegels zijn tegels die een dikte hebben tot 4 centimeter en enkele tegels die 5 of 6 centimeter dik zijn, maar wel circa 30% lichter dan traditionele betontegels. Informeer vooraf altijd naar de technische gegevens van de dak-, balkon- of galerijconstructie.
Extra impregnatie

Extra geïmpregneerd

Bestratingsmaterialen met waar dit icoon wordt getoond hebben een dubbele impregnatie. Deze hebben een dubbele bescherming tegen intreding van vocht en vuil. Doorgaans zijn de tegels daardoor ook extra goed bestendig tegen mos en alg.
Extra verdicht

Extra verdicht

Dit icoon is zichtbaar bij tegels die zijn voorzien van een toplaag. Deze toplaag is standaard beter bestemd tegen intreding van vuil dan bestrating zonder toplaag.
Gecoat

Voorzien van een coating

Betontegels met dit icoon zijn voorzien van een coating. Deze coating helpt tegen diverse invloeden. Over het algemeen zijn gecoate tegels kleurvast en vuil / vocht afstotend. Gecoate tegels zullen over het algemeen iets gladder zijn dan andere betontegels.
Kleurecht

Voorzien van een kleurechte deklaag

Kleurechte betontegels hebben in het oppervlak met een natuursteen granulaat. Deze granulaat zal niet tot nauwelijks verkleuren. Het is niet zo dat de steen helemaal niet kan verkleuren. Het andere bestandsdeel waar de tegel van gemaakt is, het cement, zal in de loop van tijd wel verkleuren.
Met Voeg

Bestrating met een voeg leggen

Behalve dat het vaak juist ook heel mooi is, heeft een voeg ook een functionele reden. De betontegels zijn meestal voorzien van kleine afstandhouders waardoor de tegel automatisch met een voeg gelegd wordt. Andere tegels kunnen met voegkruisjes, of met een goed gevoel van de stratenmaker, gelegd worden. Dat de tegels een voeg krijgen, wil niet per definitie zeggen dat u veel onkruid krijgt. Bij ons kunt u allerlei voegmiddelen verkrijgen om er voor te zorgen dat u nagenoeg geen onkruid krijgt tussen de voegen. Laat u daarvoor goed informeren bij één van onze adviseurs.
Onderhoudsvriendelijk

Onderhoudsvriendelijk

Om langer van uw nieuwe bestrating te genieten, kunnen deze onderhoudsvriendelijk geproduceerd zijn. Dit kan onder andere zijn dat de tegels
  • een hoge verdichting hebben (bijvoorbeeld tegels met een toplaag)
  • een impregnering hebben.
  • voorzien van coating
  • uitgewassen zijn waardoor ze gemakkelijk schoon te spuiten zijn
  • zo hard zijn dat vuil en vocht überhaupt weinig kans maakt
Tegels met 1 of meerdere van bovenstaande kenmerken noemen we onderhoudsvriendelijk. Er zijn dan ook (vanzelfsprekend) meerdere gradaties van onderhoudsvriendelijkheid.
Oprit

Geschikt voor een oprit

Dit icoon geeft aan of het product is geschikt voor belasting met een auto. De standaard regel hiervoor is;
  • de bestrating mag niet groter zijn dan 30x40 cm
  • de bestrating moet een dikte hebben van minimaal 6 cm.
Kiest u ervoor om grotere of dunnere bestrating te kiezen voor uw oprit, dan is dit altijd op eigen risico. Wij zeggen niet dat het perse onmogelijk is, want met de juiste ondergrond kan het vaak toch wel. U moet zelf de overweging maken of het risico van gebroken tegels of verzakking minder zwaar weegt dan het esthetische vlak. Laat u vooraf goed informeren wat de mogelijkheden en risico's zijn.
Stroef

Stroef

Zodra bestrating nat is, kan het altijd voorkomen dat deze glad is. Om te voorkomen dat u uitglijdt over de bestrating, zijn de tegels met dit icoon dusdanig geproduceerd dat zijn een stroeve werking hebben. Dit neemt niet weg dat onder bepaalde omstandigheden de bestrating als nog glad kan zijn. Merkt u dat er meer water blijft liggen op de bestrating, dan moet u even goed opletten. Hierdoor kan het zijn dat er alg kan groeien of dat het vocht gaat bevriezen. Het is bij beton bestrating dan ook altijd het advies om deze na 2 jaar opnieuw te impregneren.
Verouderd

Bestrating met een verouderd uiterlijk

Om bestrating een authentieke uitstraling te geven, kunnen deze worden verouderd. Dit kan op diverse manieren gedaan worden, zoals trommelen of hameren. Het traditionele trommelen houdt in dat de tegels in een grote trommel gaan, denk hierbij aan een grote cementmolen. Doordat de bestrating zo steeds tegen elkaar valt, gaan de strakke randjes eraf en heeft de steen een verouderd uiterlijk. Trommelen wordt tegenwoordig echter vaker machinaal gedaan. Zodoende kan er een constantere look geproduceerd worden. Een andere techniek, hameren, wordt er oorspronkelijk met een hamer de kantjes eraf geslagen. Ook deze techniek wordt tegenwoordig vaak machinaal toegepast.
Voetcomfort

Voetcomfort

De naam zegt het al, producten met dit symbool zijn comfortabel aan de blote voeten. Zo zijn de bestratingsmaterialen voorzien van een glad afgewerkte bovenkant en zullen de vlonder- en terrasplanken niet splinteren. Doorgaans hebben bestratingsproducten met een klein facet randje een hogere voetcomfort en zijn de terrasplanken van hout-composiet (WPC) altijd heel comfortabel. Bij de bestrating is het ook belangrijk, om in aanmerking te komen voor dit predicaat, dat de steen een goed geborsteld oppervlak heeft waardoor deze bijna zijde zacht aanvoelen.
Vorstbestendig

Vorstbestendig

Het laatste wat u wilt is dat uw nieuwe bestratingsmaterialen kapot vriezen. Producten met dit icoon zullen dan ook geen scheuren, barsten of andere schade oplopen wanneer de buitentemperatuur beneden het vriespunt komt. Zorg er wel voor dat de bestrating onder voldoende afschot wordt aangelegd zodat dit via een drain of in de tuin weg kan lopen. Blijft het water te lang staan op de bestrating, dan kan er met vorst schade ontstaan aan de voegen of het oppervlak van de bestrating.
Vuilwerend

Vuilwerend oppervlak

Producten die een bepaalde behandeling hebben ondergaan of van zichzelf al dusdanig hart zijn, kunnen aangeduid worden met dit icoon. Door een hoge vuil afstotende werking, hecht vuil niet of nauwelijks aan het oppervlak. Zelfs bij kauwgom en wijn is dit het geval! Het is wel belangrijk dat het vuil binnen 3 uur verwijderd en schoongemaakt wordt. Tevens dient u wel regelmatig onderhoud aan de producten te plegen, zoals het verwijderen van bladeren en het jaarlijks opnieuw impregneren van de bestrating.
Geschroefd

Planken zijn geschroefd

Doordat de planken aan elkaar worden geschroefd, blijven deze beter zitten en is het tuinscherm sterker.
Geschroefd

Planken zijn genageld

In sommige gevallen is het vanwege het type plank niet mogelijk om deze te schroeven. De mogelijk die dan overblijft is nagelen. Een nadeel van deze vorm van bevestigen, is dat de planken los kunnen schieten. Het beste is om deze vorm te combineren met RVS nagels.
RVS
RVS

De planken zijn voorzien van Roest Vaste Stalen schroeven of nagels. Het is niet onmogelijk dat het metaal als nog gaat oxideren, maar door de speciale behandeling kan dit heel lang gaan duren. Om die reden wordt het dan ook geen Roest Vrij Staal genoemd. RVS schroeven zijn doorgaans wel iets zwakker dan verzinkte schroeven. Let dus bij het gebruik van RVS schroeven goed op bij hardhout, vast = vast.
geimpregneerd

Geïmpregneerd Tuinhout

Vuren en grenen zijn houtsoorten die zonder behandeling, snel zullen rotten wanneer ze veel in contact staan met vocht. Om deze reden is al dit tuinhout dat wij verkopen geïmpregneerd. Hierdoor kan het hout buiten heel lang mee gaan, mits het niet direct in contact staat met de aarde. Het is ook mogelijk om Douglas hout geïmpregneerd te krijgen. Het verliest dan zijn natuurlijke kleur en zal meer gaan lijken op Grenen. Het voordeel is wel dat het dan enorm duurzaam is. Een vuistregel is dat onbehandeld Douglas ongeveer net zo duurzaam is als behandeld Grenen of Vuren.
gewaxed

Gewaxed Tuinhout

Een extra voorbehandeling die wij geven aan diverse tuinplanken, is de wax behandeling. Waarbij een impregnering echt in het hout trekt, zal de wax laag op het oppervlak blijven. Deze laag zorgt ervoor dat het water dat op de planken valt, er beter vanaf glijdt. Het uiterlijk wordt niet aangetast door deze behandeling, maar de planken kunnen wel gladder aanvoelen.
onbehandeld

Onbehandeld hout

Dit tuinhout is niet voorzien van mogelijk schadelijke stoffen voor het milieu. Het hout heeft geen behandeling ondergaan, mede omdat het al sterk genoeg is van nature. Onbehandeld hout kan wel behandeld worden na gebruik. Informeer naar de mogelijkheden en welke producten hiervoor gebruikt kunnen worden.
onbehandeld

Fijnbezaagd Tuinhout

Deze planken, balken of palen zijn ruwer van structuur. Dit noemen we fijnbezaagd. Hierdoor krijgt het hout een zeer robuust en natuurlijk uiterlijk. Door deze vorm van afwerken zitten er uiteraard wel meer splinters in. Dit hout is geschikt voor schuttingbouw en voor overkappingen, maar niet geschikt voor vlonders. Fijnbezaagd hout dat onbehandeld is, zal meer vuil vasthouden dan geschaafd hout.
Geschaafd
Geschaafd Tuinhout

Door het hout te schaven, krijgt het een egaler oppervlak. Geschaafd hout houdt minder vuil vast en laat minder splinters achter dan fijnbezaagd hout, maar is minder glad dan geschuurd hout.
Geschuurd
Geschuurd Tuinhout

Om hout helemaal glad te maken, kan het worden geschuurd. Hout met dit teken heeft deze afwerking. Er is een geringe kans dat je splinters oploopt, maar het is nooit uitgesloten. Dit hout voelt glad aan en kan gemakkelijk worden nabehandeld.
Voorboren
Voorboren

Onder andere hardhout zoals Bangkirai, Azobe of Angelim Vermelo is zeer hard. Normale schroeven komen hier niet zomaar doorheen. Om normale spaanplaatschroeven te gebruiken, dient het hout eerst helemaal voorgeboord te worden. Er zijn ook speciale (vlonder)schroeven verkrijgbaar waarbij het niet noodzakelijk is om het hout eerst voor te boren. Deze zijn echter wel duurder in aanschaf, maar verdienen zich terug in de tijdsbesparing.
Profiel
Geprofileerd hout

Het hout is voorzien van een profiel, zoals bijvoorbeeld in groef. Dit kan te maken hebben met de stroefheid, de afkomst van het hout of gewoon om esthetische redenen.
Verstelbaar

Verstelbaar


Het poortframe is dusdanig ontworpen dat het achteraf nog verstelbaar is. Zo kan dit frame ook gebruikt worden bij doorgangen tot 5cm breder dan het frame. Wanneer het kozijn van de poort gaat werken (uitzetten of krimpen), kan door middel van de moeren de poort weer eenvoudig hersteld worden.